Galathea weblog 9. januar til 7. februar 2007 - fra New Zealand til Chile

Næste stop Valparaiso
Af Lise Lotte Sørensen og Søren W. Lund, den 7. februar kl. 21.30 (lokal tid)

Så er vi ved at være fremme ved målet. Vædderen anløber Valparaiso i morgen tidlig kl. 8:00. Dagen i dag er gået med at pakke sammen og gøre rent i vores lukaf.

 

 

Vi har også forberedt data til den præsentation af projektet, som Karen Marie skal give i hangaren i morgen. I Valparaiso påmønstrer Jesper for at sejle med til St. Thomas, så han overtager hermed logbogen. Lotte står nu af for sidste gang på denne ekspedition, men Søren står på igen i Boston for at sejle med Vædderen hjem til København.


Sidste måledag
Af Lise Lotte Sørensen og Søren W. Lund, den 7. februar kl. 01.00 (lokal tid)

Dagen i dag har været lidt hektisk. Vi var interesseret i at få målinger af CO2 udvekslingen og Triaxus målinger fra upwellingområdet syd for Valparaiso. Triaxus er en såkaldt slæbefisk der trækkes efter i skibet i en wire - se billeder. Den kan måle salinitet, temperatur og klorofyl imens den trækkes og bevæger sig op og ned i vandet sådan at man måler både de horisontal og vertikale ændringer i vandet. Vi brugte en del af formiddagen i dag på at diskuterer hvor vi skulle fokusere vores målinger og eftermiddagen blev så brugt på at følge data fra Triaxus og ”Equilibrator” for at bestemme hvornår vi skulle stoppe og tage vandprøver. Triaxus blev trukket ind kl. 20 og CTD blev sat ud for at tage vandprøver her kl. 21:30. Vi fangede området med algeopblomstring, men vi er ikke helt sikre på at vi fik selve upwellingen. Nu er vi trætte og vil gå til ro.


Tempereret regnskov
Af Lise Lotte Sørensen og Søren W. Lund, den 5. februar kl. 23:00 (lokal tid)

Det er blevet meget varmere, men alligevel har vi stadig skyer og regn, dog titter solen frem imellem regnbygerne og regnen er ikke længere kold.

Vi har faktisk været inde i et fjordområde hvor vandet var 19 grader varmt så nu nærmer vi os noget der ligner sommer og vi kan godt droppe termoundertøjet. Vi har været indenskærs hele dagen og naturen har virkelig været fantastisk. Vi gjorde et holdt ved en lille marin forskningsstation som lige er etableret. Her var en lille delegation af forskere i land. Vi har her til aften holdt datamøde for at få et overblik over vores målinger fra Antarktisk. Det er forbavsende hvor lidt CO2 optaget er i havet omkring den Antarktiske halvø. I morgen sejler vi ind i en upwelling-zone som vi udpegede på baggrund af SatelliteEye temperatur- og klorofylkort. Det bliver interessant at følge udviklingen af pCO2 her.

 

 

Albatrosser
Af Lise Lotte Sørensen og Søren W. Lund, den 4. februar kl. 9:00 (lokal tid)

I dag kom vi så uden for den chilenske skærgård og har det meste af dagen ligget på en forskningsstation 10 sømil udenskærs.

Der er blevet taget vandprøver til omkring to kilometers dybde. Farvandet her vrimler med hvaler og luftrummet er fyldt med de store albatrosser, fugleverdenens svar på svæveflyet. Imponerende hvordan de mestrer det enorme vingefang, imellem bølgedalene selv i kraftig vind. De svæver helt tæt på havoverfladen og så op igen. Tænk sig hvis vi kunne måle så tæt på overfladen. Ellers har søndagen været lang og grå. Efterhånden glæder vi os til at få mere plads og friheden til selv at bestemme over vores egen færden tilbage. Med andre ord gælder vi os til at se Valparaiso om kun 4 dage (og selvfølgelig glæder vi os også til at se Jesper).

 

 

I Chiles skærgård
Af Lise Lotte Sørensen og Søren W. Lund, den 3. februar kl. 15:00 (lokal tid)

Vi er her stadig, selvom det er nogle dage siden vi har givet lyd fra os. Vi gjorde et kort ophold (10 timer) i Punta Arenas for at få brændstof på skibet.

Det benyttede vi til at gå i land og se nærmere på byen, men da vi først kom i land omkring kl. 23 blev det mest for at se på nattelivet, hvilket også var ganske interessant.

I går sejlede vi så i gråvejr igennem Magellanstrædet på et meget stille skib og vi er nu kommet ud i Chiles skærgård som er utrolig smuk. Vejret er klaret lidt op (vi har enkelte byger) og vi kan se sneklædte tinder, grønne skråninger med vandfald og stenede klipper. Vandet er her meget undermættet af CO2 så her optager vandet meget CO2 fra atmosfæren.

 

   

 

Rundt om Kap Horn
Af Lise Lotte Sørensen og Søren W. Lund, den 31. januar kl 21:20 (lokal tid)

Så har vi rundet Kap Horn og er kommet ind i argentinsk farvand. Vi fik en lidt hård medfart rundt om hornet, og der var flere (deriblandt Lotte og undertegnede) der sprang morgenskafningen over og blev på køjerne.

Som nogen måske har bemærket, viser vi i øjeblikket ikke online data fra Vædderen. Dette skyldes ganske enkelt, at man ikke har søgt om forskningstilladelse i argentinsk farvand. Alle vores computere er derfor lukket ned, indtil vi kommer ind i chilensk farvand engang i morgen. Ærgerligt da der sker en masse spændende ting lige for næsen af os i både vandet og luften. Vædderen er nødt til at gå i havn for bunkring af olie. Kl. 12:00 i morgen anløber vi derfor Punto Arenas, Chile. Straks herefter, på turen gennem Magellanstrædet, regner vi med at kunne vise online data igen.


Kap Horn lever op til sit rygte
Af Jesper Nissen, den 31. januar kl 10:00

Vædderen sejler om kap med vejret over Sydhavet og er lige nu på vej til Magelleanstrædet for at komme i læ for et par kraftige stormlavtryk. Det første lavtryk har allerede meldt sin ankomst og er fint opfanget af Risø’s model set up – som det ses her.
Lavtrykket ligger det i disse timer, lige nord for vædderen og ekspeditionen ventes derfor ikke at blive generet voldsomt af dette vejrsystem – Det næste kraftige lavtryk ligger parkeret ude vest for Kap Horn og forventes at uddybe sig temmelig kraftig i løbet af de næste 24 timer (fra 975 til 955) hpa mens det bevæger sig øst på. Lavtryk som uddybes med en hastighed på 1hpa/time kaldes atmosfæriske bomber, så her er tale om et af de lavtryk som har givet vejret omkring kap horn sit barske ry. Med Vædderens kurs og fart vil de passere imellem de to stormsystemer, hvilket ikke er nogen tilfældighed, ved jeg, efter at have talt med operationsofficeren over messenger, men et udslag af besætningens erfarne navigering. Følg udviklingen af det næste stormlavtryk og se hvordan Vædderen sejler ”udenom vejret ”, når vejrsiden opdateres klokken 15.


Kursen sat mod nord
Af Lise Lotte Sørensen og Søren W. Lund, den 30. januar kl. kl. 22:35 (lokal tid)

Vi har lagt den Antarktiske halvø bag os og sat kursen mod Kap Horn. Inden vi forlod kontinentet, blev der nedlagt en kasse med effekter, bl.a. en notesbog med hilsener til en efterfølgende Galathea 4 ekspedition.

Planen er at runde Kap Horn og sejle op ad den Argentinske kyst, for at gå igennem Magellan Strædet. Der hersker i øjeblikket lidt divergerende meninger om, hvordan vejret ved Kap Horn udvikler sig. Vores (Jespers) vejrudsigt forudsiger meget høje vindhastigheder, hvorimod den vejrudsigt som skibet holder sig til, siger at vi når at slippe forbi Kap Horn inden uvejret rammer os. Lotte har her til aften holdt foredrag i hangaren for at fortælle om vores målinger i kulstofprojektet og der var stor spørgelyst blandt publikum bagefter.

 

 

 

På Deception Island
Af Lise Lotte Sørensen og Søren W. Lund, den 28. januar kl. kl. 22:28 (lokal tid)

Det har på alle måder været en begivenhedsrig dag. Dagen startede med, at vores equilibratormålinger viste nogle historisk lave PCO2(vand) værdier.

Vi nåede oven i købet at proklamere til Lars From fra JP, at vi nu havde slået endnu en verdensrekord med vores udstyr.
Det viste sig dog, at luftflowet i equilibratoren var stoppet på grund af en tilstoppet slange. Så som der så rigtigt står på indersiden af vores Gajolpakke: ”Sig ikke alt, hvad du ved, men vid alt, hvad du siger.” Vise ord!!!

 

 

 

Over middag kom alle besætningsmedlemmer (både faste og midlertidige) i land på Deception Island. Deception Island er en gammel vulkanø, (ca. 12 km i diameter). Man sejler igennem en meget smal og lavvandet indsejling (der ligger et vrag af en gammel hvalfangerbåd i indsejlingen), og befinder sig lige pludselig midt i det gamle krater, en bugt ved navn Port Foster. Øen har igennem tiden huset indtil flere hvalkogerier, man ser således, på flere af strandene, bunker af knoglerester fra fortidens synder. Inde i bunden af bugten, springer der nogle varme kilder, det blev derfor til en dukkert, i det varme svovlholdige vand.


Pukkelhvaler og solbadning
Af Lise Lotte Sørensen og Søren W. Lund, den 27. januar kl. kl. 22:30 (lokal tid)

Dagen i dag, har stået i fiskeprojekternes tegn, og der er blevet trawlet efter fisk dagen lang. De øvrige projektdeltagere tog den lidt mere med ro.

Vejret viste sig heldigvis fra sin allerbedste side, med højt solskin lige fra morgenstunden, og da fire pukkelhvaler havde valgt at lege tagfat lige i nærheden af skibet, ja så var der masser at se på. Der blev sågar slikket sol i liggestolene på dækket over containerbyen. Lotte sad dog inde meget af dagen og kæmpede med et Matlab-program, men man kan også kun være i solen i kort tid, da ozonlaget her er meget tyndt og faren for solskoldning er derfor stor.
Sidst på eftermiddagen sneg der sig dog en iskold havgus ind over området, der fortrængte alle mand fra ”soldækket”.

 

 

 

På Antarktis
Af Lise Lotte Sørensen og Søren W. Lund, den 26. januar kl. kl. 20:00 (lokal tid)

Vi er lige vendt tilbage til ”Vædderen” efter at have været en tur på Antarktis. Vædderen er i øjeblikket ankret op udfor en lille ø der hedder Danco Island, hvor der er en stor pingvinkoloni.

  

 

Her har alle været en tur i land for at ”sætte fod” på Antarktis og for at gå en tur blandt pingviner. Det var en fantastisk oplevelse at gå blandt pingviner og se op på de store isbjerge der omgiver os. Der kom også nogle kæmpe skrald, det lød som torden, når isen kælvede.
Vi havde medbragt undervisningsministeriets Emu; han skulle jo have mulighed for at hilse på sine slægtninge. Jørn, som er Emus plejefar, var nemlig ikke sikker på at kunne komme med i land, da han jo havde været inde ved Antipodeøerne (så Jørn stod altså ikke forrest i køen til denne tur). Se Søren og pingvinerne.

Hvaler og besøg ude fra
Af Lise Lotte Sørensen og Søren W. Lund, den 26. januar kl. 13:30 (lokal tid)

Nu fik vi så endelig hvalerne at se tæt på. Der er blevet sendt en gummibåd ud et par gange for at fotografer kunne komme rigtig tæt på, men selv fra ”Vædderen” kunne vi høre prustet når pukkelhvalerne (som det var) kom ud af vandet.

  
Vi manglede blot en klar blå himmel som baggrund for det fantastiske syn.

Vi har her til formiddag også haft besøg af fire friske danske gutter der i øjeblikket sejler verden rundt i en sejlbåd. De var glade for besøget (varme og godt mad på ”Vædderen” ), og vi synes det var spændende at høre lidt om deres tur.



Stadig gråt og diset
Af Lise Lotte Sørensen og Søren W. Lund, den 25. januar kl. 22:00 (lokal tid)

Der har været hvalrulle et par gange i dag. Det vil sige at Line og Jacob fra projektet: ”Lyd i oceanerne” tager ud med deres undervandsmikrofoner i en gummibåd for at komme tæt på hvalerne og væk fra skibets støj.

Vi kunne godt se hvaler, men der var stadig stor afstand til dem og vejret var/er gråt og diset.

 

Her til aften holdt Rasmus og Nikolaj Blom et spændende foredrag om deres projekt ”Havets DNA”. De tre gymnasium elever, Christian, Signe og Ida lavede et lille forsøg hvor de viste hvordan man uddriver DNA.

Tæt på den Antarktiske halvø
Af Lise Lotte Sørensen og Søren W. Lund, den 24. januar kl. 16:00 (lokal tid)

Så nåede vi den Antarktiske halvø. I morges ankrede vi op ud for Palmer Station og satte nogle af fiskeforskerne i land. De skulle ind og fiske med langline mens Vædderen sejlede ud for at lave et CTD kast og et trawl. I formiddag brød solen så endelig frem og fremtryllede det smukkeste sceneri i den Antarktiske skærgård.

Der blev fisket efter isfisk med fiskestang og fangsten var god. I vandet omkring os var der både sæler, pingviner og sågar en enkelt pukkelhval, men alle desværre for langt borte til at vi kunne tage et brugbart foto.

 

 

Klipning i hangaren
Af Lise Lotte Sørensen og Søren W. Lund, den 24. januar kl. 07:30 (lokal tid)

I der fulgte med i Anders Lund Madsen web-log vil måske kunne huske, at han legede med tanken om at blive klippet af Vædderens ”klipper”. ALM havde ikke modet, men det havde Søren. I går aftes blev han og flere andre (bl.a. Lars Kolind og Morten Jastrup fra Politiken) klippet af Mohammed, maskinmand med ægyptisk baggrund, og altså også dygtig frisør. Søren har nu sommerfrisuren klar til Chile.

 

 


Dagens event: Kampludo
Af Lise Lotte Sørensen og Søren W. Lund, den 22. januar kl. 23.30 (lokal tid)

Vinden har lagt sig, hvilket har givet anledning til at der kunne laves CTD kast, fiskes med trawl og tages skrab af bunden.

Det er dog stadig rigtig gråt og småregner, hvilket også kan ses på ceilometer målingerne. Vi har dog lyse nætter, hvilket er dejligt, men det vil have været endnu bedre hvis der var skyfrit. Vi håber at det bliver bedre når vi nærmer os land (forhåbentlig i morgen aften). Vores målinger kører fint. Vi ser nogle meget store dyk nu i pCO2 i vand (se billede) og ifølge Maren fra Århus Universitet er der også en del alger i vandet her. Vi vil se nærmere på vores data sammen med Karen Marie og Maren i morgen. Desværre er det ikke muligt at samle partikler op på filtre, da vi har skorstensrøg ind over opsamlingsindtaget.

Dagens store event har været start på Kampludo (som er et holdspil) og Backgammon turnering. Søren og jeg startede ud med at blive banket af Morten og Røde fra besætningen i Kampludo, så den turnering er vi ude af L . Forhåbentlig går det bedre når Søren i morgen skal spille Backgammon J.



Hilsen fra Kong Neptuns undersåtter
Af Søren W. Lund, Sydhavet, søndag den 21. januar kl. 08:15 lokal tid

I går morges havde vi dårligt forladt køjerne, før Kong Neptuns strenge røst gjaldede ud over højttaleranlægget. Kong Neptun tillader nemlig ikke, at skibe entrer hans rige, her syd for den sydlige Polarcirkel, med en samling hedninge ombord. Så med NK (Næstkommanderende) som hans stedfortræder, blev først Kaptajnen døbt, og siden resten af besætningen af Kaptajnen selv. Så nu er vi alle havkarle af Kong Neptuns rige. Det skal lige siges, at døbefonden til lejligheden var afløst af en stor balje isfyldt havvand, og hele hovedet skulle under!

 

 

Så nu lyder Lotte navnet: Den dørkkrybende luftkigger og jeg selv må resten af mine dage trækkes med navnet: Monkey Islands sanitør. 
Om aftenen var der så velfærdsbingo, dog uden det store held. Jo Lotte vandt, som sidegevinst, en indkøbspose fyldt med slik.


Der måles både i luft og vand
Af Lise Lotte Sørensen, den 20. januar kl. 23.14 (lokal tid)

Det har været en fin dag for målinger. Vi har endelig fået has på DMUs High Volume Sampler (HVS) så nu kan vi få målinger med hjem til Marianne og Finn fra DMUs atmosfære afdeling. Vi har haft problemer med at programmere den til at starte og det har trukket lidt ud, da vi pga. for kraftig vind ikke havde adgang til det dæk hvor den står. I dag var vejret fint og endelig kom den i gang. På billedet er Søren ved at programmere HVSen. Dagen er også brugt på fisketrawl og vandhentning i to dybder. Billedet viser wiren der holder vandhenteren og CTDen, som b.la. måler profilen af salinitet og temperatur ned igennem vandet.


Stille vejr giver mulighed for at servicere instrumenter
Af Lise Lotte Sørensen, den 20. januar kl. kl. 11:30 (lokal tid)

Vejret er stadig gråt, men vinden har lagt sig til ca 3-4 m/s. Søren har udnyttet det gode vejr til at gå på monkey island ( Det hedder taget af styrhuset) for at vaske vores udvendige CO2 instrumenter der sidder på bommene. Selvom det er næsten vindstille skal han have sele på så han kan spænde sig fast til wiren på monkey island.

 

 
På billedet er han udstyret med sele, vaskepind og vand; han ser ud til at være beredt på lidt af hvert.


Strid vind i Sydhavet

Af Lise Lotte Sørensen, den 19. januar kl. kl. 22:00 (lokal tid)

I dag har Søren forsøgt at fikse skykammeret. Der er sprunget en sikring til et varmelegeme og vi har ingen ekstra sikringer. Søren lavede en lille holder hvor han kunne sætte en glassikring i (for sådan en sikring kunne vi fremskaffe). Det virkede også, men varmelegemet køler nu ikke ned igen.!!!!!! Vi slukkede skykammeret og håber på gode råd fra Merete og Thomas fra KU. Vejrudsigter fra COAMPS viste at vi havde et lavtryk med kraftig vind bag os og at det ville indhente os. Vi forsøgte at sejle fra det. Det lykkedes også næsten, men vi fik alligevel en gyngetur i vind på 20 m/s. Nu vil vi gå til køjs for til midnat skal uret endnu en time frem så i morgen er vi kun 9 timer efter Danmark.



Dybhavsfiskeri på Vædderen
Af Lise Lotte Sørensen, den 18. januar kl. 20.30 (lokal tid)

Forskerne fra fiskeprojekterne har brugt en stor del af dagen på at trawle på 4700 meter vand, men der var desværre ingen fisk der ville gå i nettet, kun nogle få søpølser og søstjerner lod sig fange.

  

Vejret har været gråt men vinden har aftaget lidt til 9-10 m/s. Vi har fået problemer med nogle af vores partikelinstrumenter. Temperaturerne i skykammeret, som vi passer for Merete Bilde fra Københavns universitet, vil ikke stabiliseres og Instrumentet der måler størrelsesfordelingen af de store partikler (APS) vil ikke suge (jeg er alvorligt bange for at pumpen i den er død). Så i øjeblikket sidder vi i vores lukaf og studerer manualer for at se om vi kan få instrumenterne til at fungerer rigtigt igen.


Dagligdag på Vædderen
Af Lise Lotte Sørensen, den 17. januar kl. 22.30 (lokal tid)

I dag har vi bare sejlet derud af så der er egentlig ikke sket noget særligt. Vi fik ganske rigtigt som Jesper skrev i går en lille gyngetur med en vind på omkring 13-14 m/s, så det har været lidt svært at arbejde. Enkelte følte sig lidt utilpas, men der er så vidt vides ikke nogle der er blevet rigtigt søsyge. Vi har stillet urene yderligere en time frem så nu er der ”kun” 10 timer imellem os og Danmark. Det betød også at vi kun havde 4,5 timer imellem frokost og aftensmad plus kage ind imellem for der var fødselsdag om bord.


Vædderen på de hylende 60’ere
Af Jesper Nissen, den 17. januar kl 17:00

Vædderen befinder sig lige midt i Sydhavet og vejret er som forventet ikke særligt rart. Havet og luften har næsten samme temperatur nemlig O grader Celsius og Galathea 3 ekspeditionen ligger stort set i centret af et temmelig dybt lavtryk. Vores modelberegninger forudsiger et lufttryk i centret på 960 hpa hvilket svarer til december orkanen over Danmark i 1999. Forskellen er blot at den slags dybe lavtryk er meget almindelige i Sydhavet mens det trods alt hører til blandt sjældenhederne herhjemme. Læs om Sydhavets vejr.


Strømmen omkring Antarktisk
Af Lise Lotte Sørensen, den 16. januar kl. 19.00 (lokal tid)

Vi har de sidste par dage sejlet på tværs af polarstrømmen der løber rundt om Antarktisk. I den sydlige grænse af strømmen er der en upwellingzone som vi har passeret i dag. Her er vandet koldt (ca 0.5 grader) og alligevel afgiver vandet CO2 til atmosfæren. Dette skyldes bl.a. at trykket falder i vandet når det kommer op til overfladen fra dybere lag. Der har IKKE været mange undersøgelser af CO2 emissioner fra denne upwellingzone, men netop derfor er det vigtigt at undersøge dette område, for at forstå hvilken betydning havet omkring Antarktisk har for klimaet.

Er der en netto-afgasning, et netto-optag eller er Antarktisk neutral? Vejret er gråt og vådt her.

 

På figuren ses udbredelesen af den Sub-Antarktiske front (SAF) og de Polare fronter (PF). ACC er den Antarktiske Polare Strøm.

Isbjerg ret forude!
Af Søren W. Lund, 15. januar kl. 11.30 kl. 21.00 (lokal tid)

Så slap vi også igennem de ”skrigende halvtredsere” uden de store knubs. Det har ganske vist blæst en frisk til hård vind, men fra en nordvestlig retning, altså vinden ind fra agten og medløbende sø.

Så alt i alt, en yderst behagelig sejlads. Vi har set det første bevis på, at vi hastigt nærmer os Antarktisk, i form af et enkelt ”lille” isbjerg. Der blev prajet spækhuggere til bagbords side, men vi var ikke hurtige nok på dæk, til at få et glimt af dem. I aftes var vi til et yderst spændende og velfortalt foredrag af og med Troels Kløvedal. Troels fortalte om sine verdensomsejlinger og om sin seneste tur dybt ind i Kina.

 

 

 

Vindkort med Vædderen
Af Merete Bruun Christiansen, den 15. januar kl 19.30

Søndag den 14. januar klokken 10:49 UTC lykkedes det lige akkurat at få et Envisat radarbillede med Vædderen på. Billedet blev processeret til et kort over vindens hastighed, som ses herunder.

Radarbilleder (og dermed vindkort) over Vædderen er vigtige for kulstofprojektet fordi:

1) Vi har mulighed for at sammenligne satellit- og skibsmålinger af vindens hastighed.

2) Vindhastigheder kan kortlægges over større områder omkring skibet. Vindhastighed er en vigtig parameter for bestemmelsen af CO2-udveksling mellem hav og luft. Vindens hastighed er nemlig afgørende for udvekslingshastigheden.

3) Vi kan undersøge, om ’radar backscatter’ fra havoverfladen i virkeligheden er en bedre indikator for CO2-udveksling end vindhastigheden. Radar backscatter afhænger ikke alene af vindhastighed men også af alger, olieforurening og skumsprøjt på havoverfladen.
Vædderens rute er vist med grønt.

Zoomer man ind på satellit vindkortet fra den 14. januar, ses Vædderen som en rød, diffus plet. Den røde farve skyldes ikke høje vindhastigheder, som det normalt er tilfældet. Den er et udtryk for, at selve skibet reflekterer radarbølger tilbage til satellitten Envisat. Pletten er diffus, fordi pixels i radarbilledet bliver midlet sammen til større enheder under databearbejdningen.

På det originale sort-hvide radarbillede i høj opløsning fra den 14. januar ses Vædderen som nogle få lyse pixels. Denne type data kan vise sig at være nyttige i parameteriseringen af CO2 fluxe, idet man ser de faktiske satellitmålinger af overfladens egenskaber fremfor et afledt vindprodukt.
 

Hilsen fra ”down under”
Af Søren W. Lund, søndag den 14. januar kl. 11.30 (lokal tid)

Her til formiddag ankom vi til den planlagte forskningsstation, der ligger præcis 180 grader modsat Rådhuspladsen, og man kan næsten ikke undgå at filosofere over det faktum, at jorden er rund, og samtidig sende tyngdekraften en venlig tanke. Vejret er meget lig derhjemme; en 7-8 grader, overskyet og blæsende. Vores CO2 målinger viser nogle interessante resultater, nemlig, at det i modsætning til hvad vi så i Nordatlanten, ikke er havtemperaturen der er styrende for PCO2 (vand) (gastrykket af CO2 i vandet), men åbenbart nogle helt andre ting. Det skal blive spændende, at følge den videre udvikling af CO2 indholdet i vandet.


Det er stadig lørdag
Af Lise Lotte Sørensen, den 13. januar kl. 17:30 (lokal tid)

I dag har det været lørdag igen J så vi startede dagen med brunch. Vejret er råt og vådt. Det har blæst omkring 7-8 m/s og regnet ind imellem. Vi havde lige en kort periode med opholdsvejr så Britt (Ph.D. studerende fra Københavns universitet) og jeg kunne sætte filtre i DMUs High Volume Sampler (HVS). HVSen opsamler luftpartikler på filtre der bagefter skal analyseres for kulstof. Det har været en aktiv dag for vores fiskeforskere. De har fanget fisk med stager og havde stor succes som det kan ses på billederne.

 

   

Vi har passeret datolinien
Af Lise Lotte Sørensen, den 13. januar kl. 23:00 (lokal tid)

Vi skriver stadig d. 13/1 men egentlig er det den 12/1 for vi har passeret dato linien. Det betyder at det er lørdag d. 13. igen i morgen, så vi har 2 lørdage på én uge J. Vi er efterhånden kommet langt syd på og har passeret de brølende 40 (Se vejret i sydhavet). Der var nu ikke meget brøl ved dem i denne omgang, men der er da stadig chance for nogle hyl i 50’erne. Selvom vejrudsigterne ikke viser meget blæst de kommende dage så kan vi se fra satellitbilleder fra SatelliteEye at der er nogle rimeligt høje dønninger i vente.


Ved Antipode Island
Af Lise Lotte Sørensen, den 13. januar kl. 12:45 (lokal tid)

Så ligger vi ved Antipode Island. Det skulle have været Bounty Island, men farvandet der var ikke veldokumenteret og da vi helst ikke skulle gå på grund blev Antipode Islands valgt i stedet.

Øen huser bl.a. pingviner, albatrosser og pelssæler. Der bliver i øjeblikket fisket lystigt, så vores fiskeforskere er meget tilfredse. Søren og jeg benyttede det stille vejr til at kalibrere CO2-Licoren der står under broen.

Den bliver brugt til direkte målinger af hav-luft CO2 udvekslingen. CO2-Licoren på broen viser en luft koncentration af CO2 på 372 ppm og den i hangaren viser 378 ppm. Det er inden for usikkerheden på kalibreringsgassen, så jeg vil sige at de måler rimeligt ens. Vi stoler dog mest på Licoren under broen af to årsager:

1) den samler luft længst væk fra lokale kilder fra skibet
2) den opererer ved atmosfærisk tryk

Koncentrationsniveauet som vi måler passer med tidligere målinger fra sydpolen og New Zealand hvis de fremskrives med en vækst på 1.4 ppm/år.

 

   

 

Vores ene CO2 måleinstrument er utæt
Af Lise Lotte Sørensen, den 12. januar kl. 17.00 (lokal tid)

Da vi stod op i morges tjekkede vi lige om alle vores instrumenter kørte som de skulle, inden jeg gik til morgenmøde. CO2 Licoren, der bruges i vores equilibratorsystem til at måle CO2 fra vand og luft, gav nogle temmelig høje værdier, og vi kunne ikke få den til at vise nul når vi sendte CO2 frit gas ind i systemet. Da Søren pustede over instrumentet reagerede det med det samme (der er over 1000 ppm CO2 i vores udåndingsluft, CO2 koncentrationen i atmosfæren er omkring 370-380 ppm). Vi brugte så formiddagen på installere den nye Licor og på at kalibrere instrumentet. Hvert kvarter sendes der CO2-frit luft ind i Licoren (det kalder vi nul-luft). Ved at gå tilbage i vores datasæt kan vi se hvornår instrumentet startede på at vise forhøjede værdier på nul-luft målinger og derved kan vi bestemme hvornår utætheden opstod.Vi har et andet problem; det kvælstof som vi havde sendt til Capetown nåede ikke at komme med på Vædderen (hvilket vi fejlagtigt var blevet underrettet om at det var). Besætningen fik dog arrangeret påfyldning af vores gamle kvælstofflasker i Christchurch (Stort Hurra for dem) så hvis vi sparer lidt på det kan vi klarer os til Valparaiso.


Afsejling mod Antarktisk
Af Lise Lotte Sørensen, den 11 januar kl. 23.17 (lokal tid)

Så er vi afsejlet. Vi kom lidt sent af sted, så vi sejler med god fart imod første stop, som er ”Bounty Island”, hvor journalisterne gerne vil i land (jeg tror nok de vil fotografere pingviner). Vi brugte formiddagen på at gennemgå rutinerne omkring vores instrumenter. Eftermiddagen brugte vi så på at købe ind og få en sidste øl inden 4 uger på havet. Vi skulle være ombord kl. 18, da vi skulle igennem paskontrol inden rejsen ud af New Zealand. Vi kunne så bare gå på skibet og kigge ind på Lyttelton indtil afrejsen.

 

 

Vind omkring New Zealand
Af Merete Bruun Christiansen, den 10. januar kl 19.30

Før og under Vædderens ophold i New Zealand har vi lavet satellit vindkort over havet omkring de to øer. Vindkortene er baseret på radarmålinger fra Envisat og viser vindens hastighed på skalaen 0-20 m/s. Røde og gule nuancer betyder kraftig vind, mens grønne og blå nuancer viser områder med svag vind. Nogle øjebliksbilleder af New Zealands vindforhold ses her. Hvert enkelt vindkort kan ses i satellitbillede-arkivet, der også indeholder information om vindens retning. Vinden påvirkes af de to New Zealandske øer, så havområder i læ af øerne som regel viser de svageste vinde. Vindkortene kan også ses med Google Earth via Satellite Eye.

 

 

 

Tilbage på Vædderen
Af Lise Lotte Sørensen, den 9. januar kl. 23:00

Søren og jeg er ankommet til Christchurch eller mere nøjagtigt; ”Vædderen” i Lyttelton, New Zealand. New Zealand er et fantastisk land; her er smukt, klimaet er behageligt (ikke for varmt, men solrigt) og de lokale er utrolig søde og gæstfrie.

Selv folkene i immigrationen var venlige og hjælpsomme (i modsætning til mange andre steder i verdenen).
Skibets besætning er skiftet ud siden sidst vi var her, men den ”nye” besætning virker også til at være super flinke og hjælpsomme J. I dag har vi lige gennemgået status på partikelinstrumenterne med Bjarne fra DMU og Søren har skiftet et relækort på den ene af vores dataopsamlingscomputere.

 

 

Kontakt

Charlotte Bay Hasager
Professor
DTU Wind
46 77 50 14