Galathea 3 ekspeditionen på vej mod Sydhavet
Af Jesper Nissen, den 2. januar kl. 9.40
Lise lotte Sørensen og hendes mand Søren Lund er snart på vej mod Christchurch i New Zealand. Herefter går turen ombord på Vædderen sydover mod Sydpolen. På vejen skal de krydse Sydhavet som udmærker sig ved et helt særligt vildt og meget omskifteligt vejrlig. Principperne i Sydhavets meteorologi har vi beskrevet og kan findes her.
Så har vi atter startet målingerne
Af Lise Lotte Sørensen, den 19. december kl. 9.30
Så har vi atter startet målinger af CO2 i havvand og luft plus målinger af partikler. Vi er ikke selv ombord endnu, men Bjarne Jensen fra Danmarks Miljøundersøgelser, afdelingen for Atmosfærisk Miljø deltager både i kulstofprojektet og kviksølvprojektet, så han har startet målingerne op. Bjarne holder således både partikelmonitorer, kviksølvmonitorer og vores pCO2 equilibrator kørende ene mand indtil Lars står på d. 28. december i Gizo. Link til online målinger af partikelkoncentrationer, pCO2 i hav og luft og partikeltætheden igennem atmosfæren kan findes her på siden.
Udsigt til varmt vejr for Galathea 3 og Vædderen
Af Jesper Nissen, den 12. december kl. 14.50
Det har ikke været så synderligt varmt for Galathea 3-ekspeditionen de sidste dage. Vejret har været præget af vandrende lavtryk, forbipasserende regn og blæst – ikke meget forskelligt for det vi oplever i Danmark i disse dage. Men til forskel fra december i Denmark kan temperaturen i Sydney nå ganske pæne højder, og det er der udsigt til at de gør i løbet af dagen i morgen. Som man kan følge på vores vejrside skifter vinden fra det kølige sydvestlige hjørne om til det meget varme nordvestlige hjørne hvor varme fra central Australien vælter ud til kysten op passerer Vædderen sidst på dagen. Ifølge vores beregninger her på Risø vil det betyde at temperaturen i skyggen stiger fra de nuværende 18 grader til over 26 grader. Følg med i morgen og se om det passer.
Der er gravitationsbølger alle vegne
Af Jesper Nissen, Lise Lotte Sørensen, Merete Bruun Christiansen, Søren Larsen og Sven Erik Gryning, den 20. november 10.40
Senest har vi med ceilometeret på Vædderen og Meretes radarbilleder kunne observere atmosfæriske gravitationsbølger, dvs. bølger i luften - herefter forkortet AGB, over havet nord for byen Broome, som ligger i nordvest Australien.
Bølgerne ligner de bølger vi observerede ud fra Namibia ørken, forskellen er at havtemperaturen nord for Australien nærmer sig 30 grader mens den ud for Namibia kun kunne snige sig op på 13 grader. Pointen er at AGB optræder alle vegne hvis blot atmosfæren har temperaturmæssigt stabile lag. Man behøver således ikke tage om på den anden side af jorden for at se dem. Tirsdag morgen kunne den interesserede iagttager se flotte strukturer i skyerne skabt af AGB lige over Risø, bølgerne blev dannet i den varmfront som masede sig frem sydfra og som senere gav os en masse regn. Så de findes også herhjemme.
Læs mere om gravitationsbølgers betydning for kulfstofkredsløbet.
Vindkort over de skandinaviske farvande
Af Merete Bruun Christiansen, den 15. november 18.30
Websiden her er først og fremmest dedikeret Galathea ekspeditionen. I vores satellitbillede arkiv har vi dog valgt at lægge samtlige billeder, der processeres til vindkort. Man kan således se dagligt opdaterede kort over vindforholdene her i Skandinavien ved at gå ind i arkivet. Ofte viser vindkortene flotte vejrfænomener over de Skandinaviske farvande. På vindkortet fra den 30. oktober om aftenen ser man en meteorologisk front ud for Norges kyst. Nord for fronten er vinden kraftig (røde og orange nuancer) og vindretningen er fra nordøst. Vindens retning - vist med pile - kommer fra den meteorologiske model NOGAPS. Pilenes farve viser modellens forudsigelse af vindhastigheden, som er flot i overensstemmelse med vindhastigheden i satellitbilledet. Læg også mærke til den nedsatte vindhastighed på læsiden af Norge. Syd for den meteorologiske front ser vi helt andre vindforhold, idet vinden er svag (blå og grønne nuancer) fra en sydvestlig retning. Også her passer modeldata og satellitbillede fantastisk godt sammen.
Rekord høj CO2-afgasning fra hav
Af Lise Lotte Sørensen, Merete Bruun Christiansen, Sven Erik Gryning og Jesper Nissen, den 7. november 9.10
Den 13. Oktober kl. 00 UTC sejlede Vædderen på tværs af et opstrømningsområde (upwelling zone) udfor Namibias kyst, hvor koldt næringsrigt og kulstofholdigt vand kommer op til overfladen. Når det dybereliggende kolde vand kommer op til overfladen falder trykket og temperaturen stiger i det vand der bliver bragt op til overfladen. Vandet kan derfor ikke indeholde så meget CO2, som derfor afgasser eller emitterer til atmosfæren. Her målte vi de højeste CO2-koncentrationer nogensinde. Læs mere om vores resultater her
Bølger findes også i luften
Af Lise Lotte Sørensen og Sven Erik Gryning, Jesper Nissen, den 1. november 8.50
Vi har nu, hvor vi alle er hjemme, haft tid til at vurdere de mange interessante målinger vi fik langs Afrikas kyst. Vores partikelmålinger giver et billede af det såkaldte marine grænselag – den nederste del af atmosfæren, og viser at der ved de helt specielle vind og temperaturforhold der findes ud for Namibias kyst er bølger i atmosfæren. Bølger findes altså ikke kun på vandet men også i luften. I luften kan de ikke ses med det blotte øje, men vores partikelmålinger viser deres eksistens. Læs mere om vores resultater og bølger i atmosfæren eller om det marine grænselag og vores målinger.