Galathea weblog 8. september til 17. september 2006 - fra Nuuk til Azorerne

En landkrabbe går i land
Af Søren W. Lund, den 17. september kl. 14:13 UTC

Så nærmer tiden sig hvor jeg takker af og afmønstrer Vædderen. Turen fra Nuuk til Azorerne blev på mange måder historisk for os, idet det var første gang nogensinde, at vi målte overgangen fra det kolde næringsrige vand i Nordatlanten, hvor havet virker som CO2 dræn, til det varme næringsfattige vand midt i Atlanten, hvor havet ikke længere kan optage CO2 fra atmosfæren. Jeg påmønstrer ikke Vædderen igen før januar 2007 i New Zealand. Lad mig benytte lejligheden til at takke for opmærksomheden og samtidig ønske ekspeditionen alt vel.
Torsdag sejler Lars og Jesper videre med kurs mod Accra, Ghana.


 

 

Her optager havet ikke CO2
Af Lise Lotte Sørensen, den 17. september kl.11:30

Vædderen er nu nået til varmere vande (23 grader) ved Azorerne, som kan indeholde mindre CO2. Det varmere vand indeholder også mindre næring hvorfor algernes aktivitet er mindre her. Alger optager CO2 når de vokser, men da aktiviteten er mindre, optager de også mindre CO2. Det kan ses på vores målinger af CO2 forskellen imellem hav og luft, at nu er der ingen forskel, dvs. der er ligevægt imellem luft og vand, og der optages ikke CO2 i havet i dette område.

I havet omkring Grønland hvor vandet er koldt og hvor der er stor biologisk aktivitet pga. det næringsrige vand var optaget stort. Figuren viser CO2-gastrykket i vand og luft, temperatur i vandet og indholdet af klorofyl (som er et udtryk for algemassen) ved Grønland forskellige tidspunkter på dagen, den 21. august. Ved Grønland var der et mindre gastryk i vand hvilket betyder at vandet kan optage mere CO2 fra luften.


En god nats søvn
Af Søren W. Lund, den 16. september kl. 11:17 UTC

Så blev vi, med en god nordenvind i ryggen, blæst mere end halvvejs til Azorerne. Vi har fået en god nats søvn, så det er svært at bevare pessimismen. Eneste malurt i bægeret skulle da lige være, at vi ikke kan måle i rygvind. Vores instrumenter sidder ude foran på skibet, og vi har derfor brug for at få vinden ind forfra. Der er yderligere det problem, at medvinden også fører skorstensrøgen frem hen over skibet, hvilket betyder at røgen kontaminerer alle de luftkemiske målinger. Partikelmålingerne, der kører over tre døgn, er værdiløse. Det er ikke let at lave feltmålinger, i særdeleshed ikke på et skib.

Men solen skinner, luften er 23 grader varmt og vandet er, her midt ude i Atlanten, 22 grader varmt. Besætningen har skiftet til den korte kakifarvede uniform der hører sig til på disse breddegrader. Og så er der bingo i aften!

Urolig nat
Af Søren W. Lund, den 15. september kl. 13:26

Helt som forventet blev det en meget urolig nat, hvor vi blev rullet godt rundt i køjerne, med meget lidt søvn til følge. ”Florence” spillede os igen et puds, idet hun lagde sig stille et par timer, hvilket gjorde, at vi sejlede lige ind i området med de højeste vindhastigheder og bølger. Nu til morgen blæser det stadigvæk en hel del, og bølgerne er også store, men vi sejler i medvind og med søen, så det føles ikke så slemt. Planen er at sejle så langt sydpå, at vi kommer under indflydelse af højtrykket ved Azorerne, så vi kan genoptage vandprøvetagningen.

 

Florence set fra satellit
Af Merete Bruun Christiansen, den 15. september kl. 13:00

Den tropiske storm Florence, som Søren beskriver i sit seneste indlæg, kan ses fra satellit. Vi har ikke været så heldige at få et høj-opløseligt Envisat ASAR billede af Florence. Læs om: Satelliter ser variation.

Til gengæld kan stormen tydeligt ses på vindkort fra satellitten QuikSCAT. QuikSCAT dækker hele jorden to gange dagligt med en lavere rumlig opløsning end de vindkort, vi normalt viser her på siden. Billedet viser et globalt QuikSCAT vindkort samt et udsnit fra det område, Vædderen befinder sig i. Begge kort er fra den 13. september omkring klokken 22 UTC (kilde: Marine Observing Systems Team, NOAA).


I orkanens øje…
Af Søren W. Lund, den 14. september kl. 20:11 (UTC)

Så mødte vi ”Florence”. På dette tidspunkt har hun heldigvis tabt så meget af pusten, at hun ikke længere er en tropisk orkan, men kun et kraftigt lavtryk under opfyldning. Lars og jeg måtte dog begge kapitulere, og gå til køjs et par timer efter frokosten. Nu er vinden løjet meget, og vi sejler i dønningerne fra ”den hidsige dame”. Vi er dog lidt spændte på, om vinden skal friske op igen senere, når vi kommer ud på den anden side af lavtrykscentret. Vandtemperaturen er på halvandet døgn steget fra 3 grader omkring Grønland til 14 grader her midt i Golfstrømmen. Det samme er pCO2 i vandet. Det varme vand kan indeholde mindre CO2 derfor er gastrykket i vandet højere og det optager derfor også mindre CO2 fra luften. Det skal bliver spændende at følge udviklingen, jo længere sydpå vi kommer.


Vædderen på vej mod Afrikas støvede kyster
Af Jesper Nissen, den 14. september kl. 16:10

Risøs Galatheagruppe giver her et bud på hvor støvet er på de afrikanske kyster, og hvor langt til havs støvet når i løbet af 72 timer. Det vil sige: Kan vi ombord på Vædderen forvente at måle partikler som stammer fra Afrikas ørkener? Det er meget sandsynligt som det fremgår af de næste 72 timers produktion og transport. Se de modellerede støvskyer og overfladekoncentrationer her. Ydermere kan vi besvare: Hvordan er den vertikale fordeling af støv? Og dermed kan vi komme med et bud på de processer som fjerner støvet.

Støv er en vigtig spiller i jordens klimabalance, da støvpartikler dels spreder og reflekterer sollys (den direkte effekt) men også ændrer på sammensætningen af skydråber, som har betydning for skyens albedo og nedbørproces (de indirekte effekter)Men hvor meget støv er der egentlig tale om kunne man spørge, og her er svaret: en hel del. Årligt sendes det mellem 1000 og 1500 Mt (Megaton) støv op i atmosfæren hvoraf Sahara står for hovedparten nemlig mellem 586-760 Mt. Så en støvet tur ned langs Afrikas kyst er absolut en mulighed. Modelleringen skal på daglig basis (eller i det omfang det er muligt) støtte op om vores partikelmålere ombord på Vædderen og hjælpe med at analysere observationerne. Dette bliver sidste landbaseret indlæg fra denne forfatter, da jeg på mandag flyver til Azorerne og støder til ekspeditionen.

 

Fra Grønnedal til Azorerne via Kap Farvel
Af Søren W. Lund og Lars Christensen, den 13. september kl. 23:00

Så går det for alvor sydover. Den tropiske orkan Florence har overbevist os alle om, at det er fornuftigt hurtigst mulig at forlægge til Azorerne. De 6 planlagte forskningsstationer undervejs, bliver derfor reduceret til en højst to, som kommer til at ligge tæt på Azorerne, hvor et højtryk giver stabilt vejr. Vi fik sagt pænt farvel til det smukke Grønland med et stop i Grønnedal, hvor vi også fik tid til at hilse på chefen for Grønland Kommando og se det gamle kryolitbrud.
I dag var vi nødsaget til at klatre op toppen af broen, eller monkey island som stedet kaldes, fastspændt til en sikkerhedswire for at vaske et par af vores CO2 instrumenter med demineraliseret vand. De sidder udvendigt på begge sider af broen. Instrumenterne måler de hurtige ændringer af kuldioxid og vanddamp i luften, ved hjælp af infrarød absorption. Der ligger sig en fugtig saltfilm på linserne, som gør, at de holder op med at virke. Missionen lykkedes og begge instrumenter kører igen. Se billeder til denne beretning.

  

Storm over nord Atlanten og Vædderen !!!!
Af Jesper Nissen, den 12. september kl. 15:00


Vædderen har nu forladt Grønland og stævner sydover mod Azorerne og Afrika. Det betyder at det barske arktiske klima udskiftes med det mildere subtropiske klima. Men mellem disse to klimabælter skal Vædderen passere over en sand lavtryksmotorvej. For tiden er dette ekstra dramatisk, da den tidligere tropiske Huricane, Florence, ligger parkeret lige syd for Newfoundland og truer med at bevæge sig østpå og dermed vil den passere ret henover Vædderens kurs mod Azorerne – i sandhed ikke en optimal situation, at blive fanget på forsiden af et sådan system og forudsigelser af hvorledes systemet udvikler sig, er derfor altafgørende for planlægningen (og sikkerheden om bord) Følg vejrføljetonen og se hvordan Risø’s vejrsetup beregner udviklingen: Sammenlign med det officielle Huricane watch beredskab.
Risøs vejrredaktion

 

Fra Nuuk med kurs mod Azorerne
Af Søren W. Lund, den 12. september kl. 14:35

Så kom vi af sted fra Nuuk med kurs mod Azorerne, men først skal vi lige et smut til Grønnedal, for at hente ammunition til kanonen, og derefter ud og finde et isbjerg at skyde til måls efter. Der snakkes ligeledes om, at vi skal forsøge at lokalisere det gode skib ”Hans Hedtoft” som sank nede ved Kap Farvel. Ikke lige frem en del af den oprindelige togtplan, men omvendt har turen indtil nu lært mig, at planerne hurtigt kan ændres, hvis nogen beslutter sig for det. Det ser desværre ud som om, at vi er nødsaget til at give afkald på en stor del af forskningsprogrammet undervejs til Azorerne. Vi er på kollisionskurs med resterne af den tropiske orkan ”Florence” og er derfor nødsaget til at sejle en anden rute end først planlagt. Men som de siger ombord ”det er krigens vilkår” .

  

 

Ingen nye satellitbilleder
Af Merete Bruun Christiansen, den 11. september kl. 13:30

Nogle har måske opdaget, at seneste vindkort fra satellit her på siden er fra torsdag den 6. september. Normalt bliver satellitbilledet opdateret mindst en gang om dagen, men en driftsfejl har forhindret satellitten Envisat i at optage nye data i weekenden. Meddelelsen om denne fejl blev udsendt fredag lige inden fyraften. For os, der bruger satellitbilleder i vores daglige arbejde, var det en trist nyhed. Satellite Eye projektet er helt afhængigt at få data fra Envisat dagligt langs Vædderens rute, og flere andre projekter ombord på skibet bruger satellit data. Heldigvis er fejlen på Envisat nu lokaliseret, og man er igang med at starte satellittens 12 forskellige sensorer op igen. Vi forventer at få nye radar billeder til vindkortlægning fra i aften. Billedet viser det seneste vindkort baseret på Envisat data. Det er taget ud for Nuuk i Grønland, mens Vædderen befandt sig i fjordene nordøst for byen.

 

Tilbage på Vædderen
Af Søren W. Lund, den 10. september kl. 18:00

Så er Lars og jeg påmønstret Vædderen i Nuuk. Jeg sejler med til Azorerne, hvor Jesper kommer på, Lars fortsætter til Accra, Ghana, hvor Merete kommer på, og sammen fortsætter Merete og Jesper til Cape Town. På togterne fra Cape Town til Salomonøerne, er Risø ikke ombord på Vædderen. Det har været en hektisk weekend, med et særdeles velbesøgt åbent skib arrangement, og Grønlandske Posts lancering af et Galathea 3 frimærke. Vi har medbragt en poster med de første resultater af CO2 optag i Nord Atlanten og i de grønlandske fjorde. Se poster her (pdf)


   

 

Imens vi venter
Af Lise Lotte Sørensen, den 8. september kl.12:30

Så er Søren og Lars på vej til Nuuk. Imens vi venter på at de lander, kommer om bord og får udstyret op at køre vil jeg dele lidt af Sydgrønland med jer. Efter vi var afmønstret i Narsasuaq holdt jeg en forlænget weekend i Sydgrønland hvor vi blandt andet gik de 9 km ind til indlandsisen. Jeg synes at området er utroligt smukt og som et lille turistfremstød for Sydgrønland (og for at glæde Jespers mor) vedlægger jeg lige nogle at de billeder jeg tog i området plus et par billeder som Bjarne fra DMU tog af nordlys, vi var nemlig så heldige at se et fantastisk flimrende nordlys den sidste aften i Grønland.

Kontakt

Charlotte Bay Hasager
Professor
DTU Wind
46 77 50 14