Satellitbilleder dækker store områder omkring Vædderens aktuelle position og er derfor nyttige til at opskalere de målinger, der foretages ombord på skibet. Det er også muligt at sammenligne de modelbaserede vejrudsigter med målingerne af de faktiske vejrforhold fra satellit. Risø står primært for kortlægning af vind fra satellitbilleder langs Galathea ruten. Alle satellitbilleder opsamles i en databank i forbindelse med projektet Satellite Eye. Her er de tilgængelige for alle, sammen med mange forskellige typer af satellitbaserede data. Indenfor projektet
Satellite Eye vil der blive udarbejdet undervisningsmateriale til folkeskoler og gymnasier med forskellige temaer. Målet er at demonstrere, hvordan satellitdata er nyttige i utallige sammenhænge.
Fra satellitbilleder til vindkort
På Risø henter vi de nyeste Envisat radardata fra ESA få timer efter billederne er optaget. Med software udviklet af
Johns Hopkins University i Maryland, USA beregner vi vindens hastighed over havet for hvert satellitbillede. Det er nødvendigt at kende vindens retning, før hastigheden kan bestemmes. Vindretninger får vi fra den meteorologiske model NOGAPS.
Radar data fra Envisat
Satellitten Envisat kredser om jorden i ca. 700 kilometers højde. Envisat er opsendt af det Europæiske Rumagentur (ESA) og har blandt andet en aktiv radar sensor ombord. Radaren udsender mikrobølger mod jordens overflade og måler mængden af radar impulser, der vender tilbage til satellitten. Det returnerede radar signal afhænger af forskellige egenskaber på jordens overflade. Over havet er det især bølger og havstrømme, der har betydning. Radar sensoren ombord på Envisat opererer med bølgelængden 4-8 cm. Sensoren er særlig følsom overfor elementer af samme størrelsesorden på jordens overflade. Det kan udnyttes til vindkortlægning, idet korte bølger på havoverfladen (med få cm’s bølgelængde) dannes lokalt af vinden. Sammenhængen mellem vindens hastighed og det returnerede radar signal er beskrevet ved forskellige empiriske modeller med fællesbetegnelsen CMOD.
Læs historien om et satellitbillede