Risø og Galathea-ekspeditionen

Risø deltog i Galathea 3-ekspeditionen fra start til slut. Seks forskere fra Risøs Afdeling for Vindenergi skiftedes til at være på skibet i flere omgange, 2-4 uger ad gangen. Samtidig var der tre forskere som deltog i forskningsprojekterne, men ikke er med på selve togtet.

Blandt de mange forskningsprojekter på Galathea-ekspeditionen, deltog Risø i Kulstofkredsløbet og Satellite Eye for Galathea 3.


Kulstofkredsløbet´
I kulstofprojektet er det Risøs opgave at måle udvekslingen af CO2 og partikler mellem havet og atmosfæren samt måle koncentrationen af partikler i atmosfæren. Viden om havets evne til at optage eller afgive CO2 er vigtigt for at kunne forudsige hvordan klimaet udvikler sige. På samme måde har partikelkoncentrationen og partiklernes bevægelse afgørende betydning for vejr og klima.


Satellite Eye
Risø-forsker Charlotte Hassager er projektleder på Satelite Eye som er betalt af Egmont Fonden. Satellite Eye indsamler en meget stor mængde satellitbilleder langs skibets rute og informationen fra både satellitter og skib gøres løbende tilgængelig og fremvises i Google Earth. Endvidere udarbejdes et stort undervisningsmateriale til Eduspace samt til EMU, således at elever kan lære om de fysiske, biologiske, kemiske, kulturelle og historiske processer og dynamik som satellit billederne kortlægger.


Vejrudsigter
Risøs bidrager i øvrigt ved løbende at lave lokale og detaljerede vejrudsigter som kan levere de data forskerne har brug for til at lave deres beregninger. Risøs vejrudsigter skal således ikke bruges til at styre skibet uden om de værste storme, det er DMI’s opgave, men støtte op om de forskningsprojekter der foregår på skibet. Læs mere


Risøs deltagere i ekspeditionen
Merete Bruun Christiansen er postdoc på Risø. Hun skal i sit postdoc-forløb bl.a. udvikle satellit baserede metoder til bestemmelse af CO2 -udveksling mellem hav og luft. Under Galathea-ekspeditionen skal hun undersøge hvor godt vindhastigheder, udvekslingshastigheder, havtemperaturer, salinitet og evt. CO2 -koncentrationer i havvand kan bestemmes fra satellitbilleder. Hun vil anvende målingerne af CO2 og atmosfærisk turbulens der foretages på skibet til at teste satellitdataene. Desuden skal Merete bidrage med satellitdata til projektet Satellite Eye. Merete skal holde vores meteorologi og CO2 -målinger kørende under dele af togtet og deltager derfor på togtet fra Accra til Cape Town og fra St. Thomas til Boston altså sammenlagt ca. 3 uger.

- Jesper Nissen er ph.d.-studerende. Hans studie handler bl.a. om vindmønstre i kystområder, og på ekspeditionen skal han specielt studere vindforholdene omkring kysterne ved Afrika og Sydamerika. Jesper har en atmosfærisk model som han bruger til at beregne vindfelter, og de målinger han foretager på togtet skal bl.a. bruges til at teste modellen. Jesper måler vindprofiler med radiosonder som han opsender med balloner langs de to kyster. Han skal desuden holde vores meteorologi og partikelmålinger kørende under dele af togtet og deltager derfor fra Azorerne til Cape Town og fra Valparaiso til Galapagos, sammenlagt ca. 1,5 mdr.

- Brian Riget Broe er ph.d.-studerende. Brian har togterfaring fra tidligere ansættelse i flåden og som tidligere studerende på Geofysisk Institut, Københavns Universitet. Brian skal holde vores meteorologi og CO2 -målinger kørende under dele af togtet samt hjælpe med CTD når det er nødvendigt. Han deltager på togtet fra Galapagos til St. Thomas, ca. 1-2 uger.

Søren W. Lund er forskningstekniker. Søren har været med til at udvikle og konstruere ”equilibratoren” som bruges til at måle forskellen i CO2 -koncentrationen imellem hav og luft. Søren har sammen med Lars Christensen opsat de instrumenter vi anvender til vores målinger på Vædderen. I samarbejde med udviklingsingeniører fra Risøs Afdeling for Vindenergi har han opsat dataopsamlingssytemet som opsamler data, og sender dem hjem til Risø under hele togtet. Søren skal holde vores meteorologi, CO2 - og partikelmålinger kørende under dele af togtet og deltager derfor på fra København til Thorshavn, fra Nuuk til Azorerne, fra Christchurch til Valparaiso og fra Boston til København, sammenlagt ca. 2 måneder.

- Lars Christensen er forskningstekniker. Lars har sammen med Søren opsat instrumenterne vi anvender til vores målinger på Vædderen. Han skal holde vores meteorologi, CO2 og partikelfluxmålinger kørende under dele af togtet og deltager derfor på fra Nuuk til Accra, fra Honiara til Christchurch og fra Boston til København, sammenlagt ca. 1 mdr.

- Lise Lotte Sørensen er seniorforsker. Lotte er ansvarlig for og koordinerer målingerne der foretages af Risø under Galathea-togtet. Hendes forskningsområde er specielt udvekslingen af CO2 og partikler imellem hav og luft, og hvilke processer der styrer denne udveksling. Lotte har været med til at udvikle og konstruere ”equilibratoren” som bruges til at måle forskellen i CO2 koncentrationen imellem hav og luft, og hun har sammen med forskningsteknikker Bjarne Jensen fra Danmarks Miljø Undersøgelser udviklet et instrument til at måle ammoniak (NH3) i luften. Lotte skal holde vores meteorologi, CO2, partikel og NH3-målinger kørende under dele af togtet og deltager derfor fra København til Narsasuaq og fra Christchurch til Valparaiso, sammenlagt ca. 1,5 mdr.

Hans Ejsing Jørgensen er seniorforsker. Hans er med de første 4 dage for at opsætte målinger med vores ceilometer som skal bruges til at måle sky- og grænselagshøjde. Hans har desuden udviklet en model til beregning af CO2-udveksling over havoverfladen. Modellen vil blive testet overfor målingerne af CO2-udveksling som vi foretager på Galathea-ekspeditionen.

Sara, Søren, Svend-Erik og Charlotte deltager ikke i ekspeditionen, men kan kontaktes, hvis der er spørgsmål til Risøs forskningsopgaver på Galathea. Karen og Micheal (Mike) tager sig af dataindsamling. Jake medvirker bl.a. i processeringen af satellitbilleder til vindkort.

- Charlotte Bay Hasager er seniorforsker og koordinator for projektet Satellite Eye. Charlotte er ekspert i analyse af satellitbilleder. Disse bruges i mange projekter, bl.a. til at kortlægge vinden over havet for vindmøller på havet, såkaldte offshore vindmøller.

- Søren E. Larsen er seniorforsker og programleder på Risø. Søren er ekspert i hav-luft udvekslingsprocesser og meteorologi i marin atmosfære. Søren deltager i analysen af målingerne af udvekslingen af CO2 og partikler imellem hav og luft.

- Sven-Erik Gryning er seniorforsker. Sven-Erik er ekspert i karakterisering af atmosfæriske grænselag over marine områder. Sven-Erik deltager i forberedelse og analyse af radiosondemålingerne der foretages under togtet.

- Karen Enevoldsen er udviklingsingeniør. Hun står for dataopsamling af partikelmålinger, opsamling af heading positioner og DMI data. Hun sørger også for Risøs datatransmission.

- Michael Courtney er udviklingsingeniør. Han står for dataopsamling fra flux-målesystem og ekvilibrator samt præsentation af data i regneark. Han står for oplægning af data i Risøs database.

- Jake Badger er seniorforsker og ekspert i meso-skala modellering af vind. Han medvirker i processeringen af satellitbilleder til vindkort samt i web præsentation af vindkortene.


Satellite Eye deltagere i ekspeditionen
I Satellite Eye projektet, som er ledet af Risø-DTU, samarbejder et tværfagligt team med at følge Galathea 3 set fra satellit. Vi indsamler satellitbilleder og behandler dem så disse straks er tilgængelige i Google Earth, typisk 2-3 timer efter optagelsen. Fra Galapagos til St. Thomas deltager seniorforsker Ole Balthazar Andersen fra DRC-DTU og lektor Niels Kristian Højerslev fra NBI-KU ombord på Vædderen. De vil formidle fra deres oplevelser undervejs. Ligeledes vil lektor Peter Brøgger Sørensen fra ESA Eduspace besøge Vædderen i Galapagos for at holde foredrag ombord for de inviterede skoleelever fra Galapagos og derefter vil Peter Brøgger sammen med danske skoleelever, lærere og forskere fortsætte arbejdet i Satellite Eye i felten på Galapagos øerne.

- Seniorforsker Ole Balthazar Andersen fra DRC-DTU

- Lektor Niels Kristian Højerslev fra NBI-KU

- Lektor Peter Brøgger Sørensen fra ESA Eduspace