Beskrivelse af de nordlige vejrbælter

Det følgende er en kort beskrivelse af den nordlige halvkugles karakteristiske vejrbælter som gennemsejles under Galathea 3 ekspeditionen i sensommeren og efteråret 2006.

Vestenvindsbæltet
På første ben fra København over Torshavn til Nuuk sejler vi igennem det nordlige vestenvindsbælte som præger vejret over Nordatlanten. Vejret i dette område skabes af skiftende høj og lavtrykssystemer som i hovedtræk bevæger sig fra øst mod vest. Mere præcist vil systemerne oftest dannes tæt ved Newfoundland, og bevæge sig østpå mens de udvikles. Nordatlanten har op gennem søfartshistorien været kendt og berygtet for sine meget kraftige og hyppige storme. 

Styrken af disse systemer afhænger dels af årstiden, men også hvor i vestenvindsbæltet man befinder sig. Generelt optræder de kraftigste storme som ofte når orkanstyrke om vinteren og over havet, mellem Grønland og Skotland. Vædderen og Galathea 3-ekspeditionen passerer over Nordatlanten i sensommeren og har derfor god chance for at undgå de værste storme, men vi undgår nok ikke dagsregn og mange skyer.

Passatvindsbæltet
Vejrtypen ændrer sig markant efter Vædderen og Galathea3-ekspeditionen passerer Azorerne på vej sydover og dermed bevæger sig ned i passatvindsbæltet. Vejrkarakteristikaene i passatvindsbæltet er, som vestenvindsbæltet, afhængige af årstiderne. Passatvindsbæltet har en udstrækning som afgrænses af Azorerne i nord, Kap Verdeøerne i syd og De Caribiske Øer mod vest. Vejrtypen er som oftest præget af stor stabilitet, få skyer og stort set altid vind fra øst og nordøst som kun sjældent bliver kraftigere end kulingstyrke, men til gengæld altid blæser.

Det tropiske klimabælte
Efter at have passeret Kap Verdeøerne sejler vi ind i det tropiske klimabælte. Vejret er her normalt præget af meget stille vindforhold samt kraftige tordenbyger. Når havtemperaturen når op på mere end 26 grader kan udvikling af tropiske lavtryk finde sted, og disse lavtryk kan en sjælden gang udvikle sig yderligere til egentlige tropiske orkaner (også kendt som Hurricanes, Tyfoner Cykloner, og Willy Willies).
Højsæson for disse udviklinger er sensommeren hvor vandet er varmest. Da dette også er årstiden hvor Galathea 3-ekspeditionen passerer igennem området, vil disse udviklinger blive fuldt nøje således at ruten i god tid kan lægges uden om.