Risøs modelbaserede vejrforudsigelser

Galathea 3 ekspeditionen vil betjene sig af det globale net af vejrtjenester som kontinuerligt overvåger vejrets tilstand og udsender varsler og forudsigelser. Herudover vil ekspeditionen have sit eget atmosfæriske model-setup leveret af Risø. Systemet er implementeret i forbindelse med et Ph.d. projekt og Galathea3-ekspeditionen. Det vil følge Vædderen på hele ruten og beregne en forudsigelse af atmosfærens tilstand en gang i døgnet og dermed bidrage til at der kan navigeres sikkert overalt på kloden. Det primære formål er dog at kunne fortolke de atmosfæriske målinger som foretages ombord på Vædderen.

Atmosfæriske modeller beregner hvor luften kommer fra
Særligt er det vigtigt at vide hvor luften som der måles i, kommer fra. Derfor bliver der dagligt beregnet trajektorier tilbage i tid, for den luftmasse som når frem til skibet. En trajektorie er et billede på den vej, en partikel følger når den transporteres af vinden, og giver os således en mulighed for at følge partiklens vej tilbage til dens sandsynlige dannelsessted.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under Galathea-projektet vil der dagligt være tre æsker og enkelte gange fire. 
”Æskerne” beregner alle nødvendige variabler for at kunne beskrive atmosfærens tilstand, herunder vind, tryk, nedbør, skyer og temperatur. Udregningerne foretages på et gitternet med en horisontal nøjagtighed på hhv. 81, 27, 9 og 3 km. Hver æske indeholder 30 beregnings-gitternet som ligger oven på hinanden, og rækker fra jordoverfladen og op til toppen af stratosfæren i 30 km’s højde.

Øverste billede viser den NOGAPS beregnede fordeling af temperatur angivet i Fahrenheit. Den indgår i beskrivelsen af den atmosfæriske starttilstand, og således til at starte systemet op med på Risø. Denne information gør det muligt at lave en forudsigelse af bla. vind og trykfelterne overalt på jorden med en nøjagtighed på 3 km, se nederste billede.

 

Vindhastighederne og trykfelterne over Kattegat (de røde linjer viser omridset af Danmark, stjernen viser Risøs placering ved Roskilde fjord). Disse billeder kan lavas overalt på jorden med nøjagtighed på 3 km. Farvebjælken nederst angiver vindstyrken fra 0 (blå) til 20 (rød) m/sek. De røde pile viser vindretningen og trykket er skrevet ind på kortet i hektopascal (hPa) - det er her målt til 1004 hPa.